Daha Verimli ve Daha Çevreci Üretim İçin 10 Adım
İnsanlığın yaşanabilir bir dünya için sürdürülebilir çözümlere odaklandığı günümüzde; Endüstriyel verimliliğe odaklanan Atlas Copco Kompresör Tekniği, uzun yıllardır somut uygulamalar ve teklifler sunmaktadır. 150 yıldır ürettiği analizlerle ülkelere ve işletmelere değer katan Atlas Copco Kompresör Tekniği; Enerji tüketen ve çevreyi etkileyen basınçlı havanın üretimi, işlenmesi ve dağıtımında tasarruf sağlayacak 10 adımda teklifler sunar.
İklim değişikliği ile ilgili endişelerin her geçen gün arttığı günümüzde daha verimli ve yeşil üretim, sorumluluk bilinciyle hedeflerini belirleyen şirketlerin radarında. İklim değişikliğini yavaşlatmak için bilime dayalı sürdürülebilirlik hedeflerini merkezine alan Atlas Copco Kompresör Tekniği, geniş ürün portföyüyle sektörde sürdürülebilir verimliliği desteklemeye devam ederken, yeşil üretim önerileriyle de geniş bir çözüm yelpazesi sunuyor.
Küresel ısınmanın dramatik etkilerini önlemek için alınacak önlemlerin yanı sıra Atlas Copco’nun geliştirdiği teknolojiler ve çalışmaların iklim krizi üzerinde olumlu bir fark yaratmayı hedeflediğini vurgulayan Prof. Atlas Copco Kompresör Tekniği İşleri ve Pazarlama Müdürü Fazilet Ençgeliştirdikleri inovatif çözümlerle firmalara yüzde 60’a varan güç verimliliği sağladıklarını belirtti.
“Dünyanın önde gelen sanayi kuruluşlarından biri olarak sürdürülebilir endüstriyel verimlilik en önemli konularımızdan biri. Bu noktada sektörlere ve imalatçı firmalara da çok iş düşmektedir. Özellikle basınçlı hava üretimi büyük miktarda enerji tükettiği için hem firmaların karlılığını hem de çevreyi etkilemektedir. Ancak basınçlı hava üretimini daha ucuz ve daha çevreci hale getirmek için hızlı ve sürdürülebilir bir şekilde alınabilecek önlemler var” diyen Enç; basınçlı hava üretimi, arıtımı ve dağıtımındaki potansiyel tasarrufu 10 adımda aktardı.
1. İsrafı ortadan kaldırmaya odaklanın
Mevcut bir basınçlı hava sistemini genişletmeden, değiştirmeden veya güzelleştirmeden önce sistemin neden olduğu atıkları ortadan kaldırmaya odaklanın. Sadece ABD pazarında, yanlış tasarlanmış ve kullanılmayan hava sistemlerinin 1 milyar – 3,2 milyar dolar arasında bir elektrik maliyeti israfına neden olduğu iddia ediliyor. Bu, çok fazla gücün boşa harcandığı anlamına gelir.
2. Daha büyük hava deposu karbon ayak izinizi azaltabilir
Hava tankının ve boruların boyutu, güç tüketimini doğrudan etkileyebilir. Hava tankları, çevrim süresini kısaltarak hava kompresörlerinin güvenilirliğini arttırır ve uzun ömürlü olmalarını sağlar. Daha büyük bir hava deposu veya borularda depolanan hava, kompresörlerinizin çalışma basıncı farkını azaltabilir, böylece güç tüketiminizi ve karbon ayak izinizi azaltabilir.
3. Hava saflığı seviyenizi öğrenin
İhtiyacınız olan hava saflığı seviyesini öğrenin. Çok uzağa gitmek istemeseniz bile, havayı uygun şekilde şartlandırmak değerlidir. Bu sayede sadece hava kalitesi artmaz, ekipmanınızın kullanım ömrü de artar. Bunun nedeni havanın su buharı ve toz içermesidir. Hava sıkıştırıldığında, bu kirleticilerin konsantrasyonu da artar ve ekipmanınızı korumak ve gerekli hava saflığını sağlamak için filtrelenmelidir.
4. Hava ihtiyacınızı anlamak para tasarrufu sağlar
Hava ihtiyacınızı anlamak, daha yeşil üretimin anahtarıdır. Hava ihtiyacınızı daha iyi anlayarak, bir sonraki kompresör yatırımınızda değerli paradan tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca bazı durumlarda farklı kompresörlerin kullanılması en iyi çözüm olabilir. Değişen basınçlı hava hacmi ihtiyaçları, basınçlı hava ekipmanınızın verimliliği üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.
5. Yağsız teknolojiye geçmenin avantajları
Yatırım yapmadan önce mevcut sisteminizi, ihtiyaçlarınızı ve debi gibi birçok unsuru anlamanız gerekir. En verimli hava ekipmanını yüksek bir fiyat etiketi karşılığında alabileceğiniz doğru olsa da, premium çalışmalarımız da dahil olmak üzere bu ekipmanlar, uzun vadede size para kazandıracaktır. Bu noktada performansınıza olumlu katkı sağlayacak yağsız teknolojiye neden geçmeniz gerektiğini bilmelisiniz: Yağsız teknoloji, gelir kaybına neden olan iz veya süreç kirlenmesi riski ile karbon ayak izinizi azaltır. Ayrıca, daha az güç tüketen, yağ filtreleme ihtiyacını ortadan kaldıran, düşük basınçlı, yağsız bir kompresör ve karbon ayak izinizi daha da azaltan, gücü verimli kullanan, sıkıştırma ısısıyla çalışan bir kurutucu kullanmanıza olanak tanır. Dahası; Atılan veya çöpe atılan filtre sayısını azaltarak bakım maliyetini ve israfı azaltır.
6. Hatasız muayene sistemi ile maksimum fayda
Doğru kompresörü seçtikten sonra onu nasıl kontrol edeceğinizi düşünmeniz gerekir. Ancak ihtiyaçlarınıza uygun bir kontrol sistemi seçerseniz, sisteminizden en iyi şekilde yararlanabilir ve elde ettiğiniz maksimum tasarrufun keyfini çıkarabilirsiniz. İdeal bir sistem, temel gereksinimi karşılayan sabit hızlı modeller ile hava talebindeki dalgalanmalarda verimli çalışan VSD (sürücü) donanımlı kompresörlerin bir kombinasyonunu kullanır.
7. Güç verimliliği için akıllı bir merkezi denetleyici kullanın
Birden fazla kompresör ve kurutucu içeren bir basınçlı hava sisteminde, en verimli makineler bile merkezi bir kontrolör olmadan tam potansiyellerine ulaşamaz. Bu durumda, güç verimliliğini en üst düzeye çıkarmak ve karbon ayak izinizi azaltmak için farklı kompresör teknolojileri ve kontrol çeşitleri içeren akıllı bir merkezi kontrol cihazı kullanmalısınız.
8. Pazar payınızı korumak için karbon ayak izinizi azaltın
Basınçlı hava üretimi sırasında büyük miktarda ısı açığa çıkar. Bir kompresörün kullandığı elektrik gücünün yüzde 90’ından fazlası sıkıştırma ısısına dönüştürülür. Bu ısının boşa gitmesine izin verirseniz, kelimenin tam anlamıyla paranızın kaybolmasına izin vermiş olursunuz. Bu ısıyı boşa harcamak yerine yazın fabrikanızı soğutmak, kışın ısıtmak ve hatta elektriğe dönüştürmek için kullanabilirsiniz. Bu üç sistem arasında ısıdan ısıya dönüşüm yüzde 90 güç geri kazanım oranıyla en verimli olanıdır. Isıdan soğumaya yüzde 60 geri kazanım oranı sağlarken, ısıdan elektriğe yüzde 10 geri dönüş sağlar. Pazar payını korumak veya sürdürülebilirlik standartlarına uymak için er ya da geç karbon ayak izinizi azaltmanız gerekecek.
9. Sistemin bakımını yaparak güçten tasarruf edin
Şirketlerin bakım süreçlerini üretimi durduran külfetli bir görev olarak değil, güç optimizasyon sisteminin temel bir bileşeni olarak görmesi paha biçilmezdir. Sonuç olarak, bakımlı bir basınçlı hava sistemi güç tasarrufu sağlayacak ve bakım maliyetlerini büyük ölçüde dengeleyecektir.
10. Uzaktan izleme ile performansı optimize edin
Uzaktan izleme, kompresörünüze her zaman göz kulak olmanıza yardımcı olan son derece kullanışlı bir araçtır. Ekipmanınızın performansını optimize etmenize ve nerede olursanız olun olası sorunlara ilişkin uyarılar almanıza olanak tanır. Ayrıca üretiminiz değil güç tüketiminiz artarsa daha hızlı tepki vermenizi sağlar. İzleme sistemi size nedenini söyleyemese de, sisteminizde verimsizlikleri nerede aramanız gerektiğini size gösterecektir.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı