Ekonomi

Büyük verinin gücünü kullananlar üretkenliklerini ve verimliliklerini artırır

Mitsubishi Electric lityum iyon pil hücresi üretimindeki veri odaklı, otomatikleştirilmiş üretim çözümleri sayesinde  üretkenliği artırmaya yardımcı olur

Lityum-iyon pil hücreleri, dünyada her geçen gün daha fazla değer kazanan elektrifikasyon stratejilerinin merkezinde yer alıyor. Ayrıca bu teknoloji, şirketlerin iddialı net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olan değerli faktörlerden biridir. Lityum-iyon pil hücrelerine yönelik hızla artan talebi karşılamak için üreticilerin belirli bir çevresel ayak izi ve kısa teslim süreleri doğrultusunda üretimi artırması gerekiyor. Veri odaklı, otomatikleştirilmiş üretim çözümleri sayesinde bu hedeflere ulaşmak artık daha kolay.

Elektrikli araç (EV) sayısı hızla artarken, 2021 yılında dünya yollarındaki toplam elektrikli araç sayısı 16,5 milyon oldu. Aynı yıl, yeni elektrikli araç satışları, küresel otomobil satışlarının yaklaşık yüzde 10’unu temsil eden 6,6 milyonluk yeni bir rekora ulaştı. Geleneksel içten yanmalı karayolu taşımacılığından elektrikli araçlara geçiş, müşteri talebinin yanı sıra zorlu araç verimliliği ve CO2 standartları ile desteklenmektedir. Önde gelen elektrikli araç pazarlarının birçoğunda, kullanımları 2025 yılına kadar günde 1,6 milyon varil petrolün yerini alabileceğinden (iki ve üç tekerlekli araçlar hariç), bu ulaşım araçları karbondan arındırma hedeflerine ulaşmanın anahtarı olarak görülüyor.

Teknoloji devi Mitsubishi Electric ise değer kazanan büyük ölçekli pil hücresi üretimi için veri odaklı, otomatik üretim çözümleri sunuyor. Klaus Petersen, Lityum Pil Sektörü Müdürü, Mitsubishi Electric Europe EMEAlityum iyon pil hücresi imalatında ‘büyük veriden’ yararlanarak, çevresel etkilerini yumuşatırken üretkenliği ve iş hacmini hızla artırmaya yardımcı olduklarını duyurdu.

E-mobilitedeki hızlı büyümeyi karşılamak için pil arzını on kat artırmak gerekiyor

Taşımacılık segmentinde hizmet veren lityum-iyon pil üreticileri için pazarda çok değerli fırsatlar olduğunu belirten, Klaus Petersen ; “EV pillerinin kapsadığı yıllık küresel kapasitenin bugün yaklaşık 340 GWh olduğu tahmin ediliyor ve kapasitenin 2030 yılına kadar yılda 3.500 GWh’nin üzerine çıkacağı varsayılıyor.2 EV Elektrikli arabaların özünde; Kontrol, savunma ve soğutma için kilit sistemlerle donatılmış bir modül oluşturmak üzere bir çerçeveye bir dizi hücrenin monte edildiği lityum-iyon pil paketleri vardır. Dolayısıyla bunlar yeni nesil ulaşım araçlarına güç veren teknolojiler olarak öne çıkıyor. Lityum-iyon pil hücreleri ise ince bir aktif iletken malzeme tabakasıyla kaplanmış metal folyo tabakalarından yapılmıştır. Bu iki bileşen, gözenekli bir sinema ve elektrolitlerle ayrılan anot ve katot pilin temel öğelerini oluşturur. Pillere uygulamanın gerektirdiği şekli vermek için, silindirik veya prizmatik bir şekilde düzenlenmiş çok sayıda anot ve katot katmanını birleştirmek gerekir. Bu yapı, kurutma ve haddelemeyi içeren karmaşık ve hassas bir işlem olan metal folyonun perdahlanması ve kaplanmasıyla elde edilir. Ardından, folyonun şeritler halinde kesilmesini içeren malzemenin dilimlenmesi gelir. Son olarak pil formatına göre kalıplanıyor, istifleniyor veya paketleniyor ve ardından hat sonu testinden geçmeden son işlem adımlarına gönderiliyor”.

Pil performansını ve güvenliğini belirlemenin, gerçek kapasite, voltaj ve direncin sunulmasını sağlamanın yanı sıra piyasaya istikrarlı ve kaliteli ürünler sunmanın esas olduğunu belirten. Klaus Petersen ; “Lityum-iyon pil hücrelerinin üretiminde yer alan birçok kritik adım var. Bu nedenle üreticiler, bugünün ve yarının hızla artan pazar taleplerini çevresel etkilerini azaltırken karşılamak istiyorsa sağlam, dayanıklı ve geleceğe yönelik üretim varlıklarına yatırım yapmaları gerekiyor.

Büyük verilerin gücünden yararlanmak için yenilikçi teknolojiler geliştirmek

Veriye dayalı kalite güvence stratejilerinin, şirketleri optimize edilmiş üretim ortamları geliştirmede desteklemek için çok uygun olduğunu söyledi. Klaus Petersen ; “Anormallikleri derhal işaretleyerek, özellikle erken proses adımlarında kalite eksikliklerini tespit edip önleyerek, üretim hattının ötesinde daha büyük kesintilerin önlenmesine yardımcı oluyorlar. Bu, standart dışı ve yetersiz lityum-iyon pil hücrelerinin hacmini azaltırken malzeme ve güç kullanımını yumuşatır. Bu nedenle firmaların kullanılan süreçler, ekipman ve aletler hakkında değerli veriler üretebilecek otomasyon cihazlarına yatırım yapması büyük önem taşımaktadır. Mitsubishi Electric, bu konuda lityum iyon pil üreticilerine son teknoloji çözümler sunuyor. Örneğin, işlenmekte olan malzemelerin yüzeyini gerçek zamanlı olarak incelemek için yenilikçi bir çizgi tarama çubuğu düşünülebilir. Cihaz, kaplanmış akım toplayıcının yüzey koşulları hakkında yüksek çözünürlüklü geri bildirim sağlamak için temaslı görüntü sensörü (CIS) teknolojisi içerir. “Şirketler, lityum-iyon pil hücrelerinin kalitesini son derece yüksek çözünürlük ve doğrulukla belirlemeye yardımcı olacak ve sonuçta nihai eserin kalitesini iyileştirecek değerli bir araç olan, bunun ürettiği verileri işlemekten faydalanacak.”

Bu cihazın, önemli operasyonel verileri oluşturmak için tasarlanmış Mitsubishi Electric’in kapsamlı endüstriyel otomasyon teknolojileri yelpazesindeki tek çözüm olduğunu vurgulayarak, Klaus Petersen “Öngörü modelleri geliştirmek veya iyileştirmek için özel yazılım platformları, tescilli AI markamız MAISART (Mitsubishi Electric’in AI’sı teknolojide en son teknolojiyi yaratır) kullanılarak beslenebilir. Üreticiler, Mitsubishi Electric gibi önde gelen bir uzmanla ortaklık kurarak, üretim tesislerini geliştirmek ve nakliye bölümünün elektrifikasyonunu tamamlarken onları daha çevreci hale getirmek için tam hizmet sağlayıcısı olarak Mitsubishi Electric’e güvenebilirler. Tüm bunlar, nihayetinde daha sürdürülebilir uygulamaları mümkün kılacak çalışmaların ortasında.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu