Sağlık

Dr. Börta gribe yakalanma riski taşıyan hastalara tavsiyelerde bulundu

Adıyaman Sanal Haber / ADIYAMAN (İGFA) –Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp ve Dahiliye Uzmanı Dr. Tayfun Börta, son dönemde havaların soğumasıyla yaygınlaşan grip enfeksiyon hastalıklarına karşı açıklamalarda bulundu.

Börta, enfeksiyonların uzun sürmesi nedeniyle hastaların tekrar tekrar acil servise başvurmalarının yanlış olduğunu belirterek, “Hastalandım ama iyileşemiyorum” diyerek hastaların tekrar tekrar acil servise başvurmalarının uygun olmadığını belirtti. oda. Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp ve Dahiliye Uzmanı Dr., hastalık sürecinde ek beslenme desteği ile sık sık dinlenmenin gerekli olduğunu vurguladı. Tayfun Börta, grip enfeksiyonu riski taşıyan hastaların kalabalık ortamlardan uzak durması gerektiği uyarısında bulundu.

“ACİL DURUMA TEKRARLANAN BAŞVURULAR VAR AMA BUNU VATANDAŞLARA TAVSİYE ETMİYORUZ”

Dahiliye ve Acil Tıp Uzmanı Dr., grip enfeksiyonunun kişiden kişiye farklılık gösterdiğini, genellikle ek tedavi ve istirahatle hastanın bir hafta içinde iyileşmesinin beklendiğini belirtti. Tayfun Börta, “Tüm dünyada olduğu gibi hastanelerde de başvurularda ciddi bir artış var. Acil servisimizde normal zamanlarda başvurularda 1,5 kat artış oranı var. normalde 900-1000, şu anda 1300-1500 civarında. Sadece Adıyaman’da.” Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada grip enfeksiyonlarında küresel bir artış var” dedi.

“Hastalandım ama iyileşemiyorum.” Bilindiği gibi grip enfeksiyonlarının nefes yoluyla hızla yayıldığını belirten Börta, şöyle konuştu: “Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmak alınabilecek önlemlerden biri. Maske takmak bu pandemi döneminde ciddi anlamda koruyucu bir önlemdi. Maske takılabilir. Yaşlıların ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin gerçekten ihtiyaç duymadıkça dışarı çıkmamasının daha iyi olacağını söyleyebilirim. Vaka sayıları ciddi oranda arttı, vatandaşlardan duyduğum şey “Hastalandım” ama iyileşemiyorum” diyerek acil servise tekrar tekrar başvurular oluyor, vatandaşlara bunu önermiyoruz. Kalabalık ortamlara tekrar tekrar giriyorlar. Hasta bir birey enfeksiyonu onlarca kişiye bulaştırabiliyor. “Grip enfeksiyonları Dün olduğu gibi bugün de destek tedavisiyle atlatılabilir.”

Halk arasında ‘Covid’li miyim acaba’ sorusunun sıklıkla sorulduğunu hatırlatan Dr. Börta, Kovid pandemisinde ciddi akciğer tutulumlarının olduğunu hatırlattı.

“ÖNERİMİZ TUTARLI BESLENME VE DİNLENME”

Dr., Kovid pandemisinde hastaların hızla solunum yetmezliğine düştüğünü ve entübasyon oranının yüksek olduğunu belirtti. Börta, grip enfeksiyonu nedeniyle yoğun bakıma yatış ve entübasyonun artık sıradanlaştığını belirtti. Bu nedenle mevcut grip enfeksiyonu salgınının Kovid varyantı olduğunu düşünmediğini belirtti. İnfluenza enfeksiyonunun etkilerinin kişiden kişiye değişebileceği bilinmektedir. Grip enfeksiyonunun süresi kişinin bünyesine bağlı olsa da genel olarak hastanın ek tedavi ve dinlenme ile bir hafta içinde rahatlamasını bekleriz. “Bu nedenle grip enfeksiyonu durumunda vatandaşlarımıza tavsiyemiz dengeli beslenmeleri ve dinlenmeleridir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu