Sağlık

ECONiX Araştırma 5 yılda 204 projeyi tamamladı

Sağlık ekonomisi alanı, son yıllarda sağlık alanında karar vericiler, ilaç ve tıbbi cihaz üreticileri gibi sektör paydaşlarının yakından takip ettiği alanlardan biri haline gelmiştir. Sağlık ekonomisi ve sonuç araştırmalarında uzmanlaşan, aynı zamanda HEOR, ABD olarak kısaltılan. Estonya, Tunus ve Türkiye ofislerinde faaliyet gösteren ECONiX Research, bölümdeki 5. yılını tamamladı. Yönetici Ortak Dr. Güvenç Koçkaya, ECONiX Araştırma olarak geride kalan 5 yılı rakamlarla özetledi.

Sağlık sektörünün küresel gündem ve makroekonomik faktörlerden doğrudan etkilendiğini belirten Dr., sağlık hizmetleri alanında alınacak kararların halk sağlığını doğrudan ilgilendirdiğini belirtti. Güvenç Koçkaya, “Sağlık Ekonomisi ve Sonuçları Araştırması (HEOR) disiplini, sağlıkla ilgili her kararın, titiz ve kanıtlanmış metodolojilerden elde edilen en iyi bilimsel araştırmalarla desteklenmesi gerektiğini savunuyor. Bu anlamda ECONiX Research, sağlık sektöründe faaliyet gösteren, pazara erişim, HEOR, tıbbi girişimler ve iş geliştirme odaklı alanlarda uzmanlaşmış şirketlere araştırma hizmetleri sunmaktadır. ABD, Estonya, Tunus ve Türkiye’deki ofislerimizle, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile Batı Asya’da yer alan 17 ülkede 204 proje ve 53 iş birliğiyle 5. yılımızı tamamlıyoruz. 3 kitap, 15 ders ve 20 konuşma yayınladığımız bu 5 yılda sağlık ekonomisi sektörünün dünya çapında tanınan oyuncularından biri haline geldik. “İmzaladığımız 26 bilimsel makale ve rapor, 186 akademik makaleye ilham ve kaynak oldu” dedi.

Sağlık ekonomisi sektörünün çoğunlukla ISPOR adlı bir kuruluş tarafından temsil edildiğini ve bu kuruluşun her yıl dünyanın dört bir yanından küresel sağlık liderlerini bir araya getiren bilimsel toplantılar düzenlediğini belirten ECONiX Araştırma Ortaklarından Dr. Birol Tibet, “ECONiX Research olarak gerçekleştirdiğimiz araştırmaları ve bilimsel çalışmaları uluslararası etkinliklerde tanıtıyoruz. Son 5 yılda uluslararası arenada toplam 85 posterle ülkemizi temsil ettik. HTAi Bölgesel Toplantısı ve Orta Asya Politika Forumu, HTAi Yıllık Toplantısı’nda bu yıl özellikle 4 panel, 1 çalıştay, 1 eğitim, 1 sözlü sunum ve 4 panel, 1 çalıştay, 1 eğitim, 1 sözlü sunum ve 1 sözlü sunuma katıldık. 2023, sırasıyla Azerbaycan, Avustralya, Macaristan ve Danimarka’da katıldığımız IMAS Access23 Europe ve ISPOR Europe 2023 etkinlikleri. 19 poster ile çalışmalarımızı, deneyimlerimizi ve görüşlerimizi paylaştık. Gerçek hayat bilgilerine dayanan çalışmalarımız arasında; “Dünyada ve Türkiye’de Sağlık Teknolojileri Değerlendirme Kapasitesinin Geliştirilmesi”, “Türkiye’de Sağlık Enflasyonu”, “Böbrek Hastalıklarının Ekonomik Etkileri”, “Türkiye’de 2023 Yılı HIV/AIDS Tahminleri” yer alıyor. ”, “Slovenya’da”. “Sağlık Enflasyonu” ve “SMA Hastalığı Yönetiminin Ülke Ekonomisine Maliyeti” gibi sağlık sektörünün birçok farklı alanına odaklandı. “Aslında 2022’ye Kadar Türkiye’de İlaçların Uluslararası Referans Fiyatlandırma Analizi başlıklı çalışmamız ISPOR tarafından En İyi Poster sıralamasında Avrupa’da üçüncülük ödülünü almayı başardı” dedi.

Yıl boyunca sağlık ekonomisi gündemini yakından takip ettiklerini ve rapor yayınladıklarını kaydeden Dr. Birol Tibet, “2023 yılı boyunca açık kaynak kullanarak, akademik yöntemleri takip ederek ve Ar-Ge çalışmalarımızda geliştirdiğimiz yazılım çözümlerinden destek alarak hazırladığımız 36 rapor. merkez, sağlık ekonomisinin birçok alanına ışık tutuyor. “Araştırma raporlarımızı haber formatında medya ve kamuoyuyla paylaştık ve yılda 2.100’ün üzerinde haber yayını yaptık” dedi.

ECONiX Araştırma Yönetici Ortağı Dr., ISPOR varsayımlarına göre sağlık ekonomisi ve sonuç araştırma sektörünün 2 milyar dolarlık bir pazar oluşturduğuna dikkat çekti. Güvenç Koçkaya, değerlendirmelerini şu sözlerle tamamladı: “HEOR pazarının önümüzdeki 5 yıldan fazla bir süre boyunca her yıl çift haneli oranlarda büyümesi bekleniyor. ECONiX Research olarak, faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde, ilaç ve tıbbi cihaz üreticilerine, karmaşık düzenleme ortamlarında yeni pazarlara güvenle erişmeleri için ihtiyaç duydukları desteği, gerçek bilgileri eyleme geçirilebilir içgörülere dönüştüren teknoloji destekli araştırmalarla sağlıyoruz. Ayrıca sağlık alanındaki akademik kurumlara, karar vericilere ve düzenleyicilere sağlık politikalarını şekillendirmeleri konusunda rehberlik sağlıyoruz. “Türk sağlık oyuncularını sağlık ekonomisi konusunda bilinçlendirmeye, küresel etkinliklerde ülkemizi temsil etmeye ve yürüttüğümüz akademik çalışmalarla sağlık sektörünün geleceğini şekillendiren paydaşlardan biri olmaya devam edeceğiz.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu